Jordkrets

Gustavsbergs konsthall

1 oktober 2020 – 10 januari 2021

Jordkrets formar sig kring frågor om vår förankring i den fysiska världen, i livet och i döden. Vad betyder jorden för vår tillhörighet – eller rotlöshet?

Jordkrets formar sig kring frågor om vår förankring i den fysiska världen, i livet och i döden. Vad betyder jorden för vår tillhörighet – eller rotlöshet? Kan den erbjuda trygghet och vara en länk till det som fanns före oss, det uråldriga och arkaiska? Om ”jord” i utställningens titel är alla dessa frågor, är ”krets” tiden, rörelsen, upprepningen, oändligheten.

 

Jordkrets kartlägger ett gränsland mellan inre och yttre landskap. Mellan centrum och periferi. Verken bär spår av det fysiska görandet som föregår formen. Utställningsrummet är en terräng att kliva in i och bli en del av, som vittnar om ordlösa erfarenheter, minnen och drömmar

De tre deltagande konstnärerna Dominika Kemilä, Maya Strandberg och Lina Sofia Lundin förhåller sig alla med stor känslighet och lyhördhet till materialen, i ett samspel där slumpen och egna personliga erfarenheter får styra berättelsen.

 

Dominika Kemiläs skulpturer är byggda av trä och sönderslitna kläder täckta med färg, jord, aska eller kol. Hon använder kroppen som redskap för att bearbeta och bygga upp materialen. Kläderna kastar Dominika Kemilä ned i gropar. Hon sparkar och stampar på dem i våldsamma och samtidigt omsorgsfulla handlingar som sätter kroppen och materialen i dialog med en utvald plats och dess historia. Med rötter i Vitahavskarelen, Ingermanland, Polen och Belarus undersöker Dominika Kemilä minnets relation till nationalism. 


Konstverken berör frågor kring utplåning och tillhörighet där det personliga möter kollektivets ärvda erfarenheter och trauman. Dominikas verk befinner sig i utkanten av det bekanta och gemensamma, pendlar mellan våld och stillhet, hem och flykt.

Rulla till toppen